5 числа на сърцето, които трябва да следите

5 числа на сърцето, които трябва да следите

Наречете го игра с числа на здравето. Познаването само на няколко ключови показателя може да предостави доста точна картина на текущото състояние на сърцето ви – и да ви даде постоянна мотивация да поддържате здравословни сърдечни числа. 

„Важно е да запомните, че всички тези числа попадат в непрекъсната скала,“ казва кардиолог от институпта Johns Hopkins  Майкъл Блаха, MD, MPH. „Не е достатъчно да кажете, че имате високо или ниско кръвно налягане – вашият лекар гледа  колко  високо или  колко е  ниско.“

Пет ключови неща, които трябва да проследявате, за да знаете вашите числа:

Колко стъпки правите на ден

Движението много подобрява всяка друга мярка за здравето на сърцето и риска от заболяване, казва Блаха. Ето защо той често препоръчва ходенето до 10 000 стъпки на ден или почти 10 километра. Друго основно правило е да спортувате  150 минути на седмица . „По-добре е да си активен, отколкото неактивен“, казва Блаха.

Вашето кръвно налягане

Високото кръвно налягане или хипертонията няма симптоми; може да се открие само чрез измерване. Резултат от 120/80 е оптимален, а 140/90 е нормално кръвно за повечето хора. По-високите показания означават, че артериите не реагират правилно на силата на кръвта, притискаща стените на артериите (кръвно налягане), което директно повишава риска от инфаркт или инсулт.

Вашият HDL холестерол

Това е отчитането на общия ви  холестерол  минус вашия HDL (липопротеин с висока плътност) холестерол, мярка за мазнините в кръвта, които могат да стеснят и запушат артериите към сърцето. По-ниските нива са по-добри: Стремете се към резултат по-нисък от 130 mg/dL или, ако сте изложени на висок риск от сърдечно заболяване, по-нисък от 70–100 mg/dL.

Вашата кръвна захар

Високата кръвна захар  повишава риска от диабет, който уврежда артериите. Всъщност диабет тип 1 и тип 2 са сред най-вредните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Колко часа спите нощем

Въпреки че няма един „правилен“ отговор за всички, последователното получаване на броя часове, който работи за вас, помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, казва Блаха. Повечето хора трябва да спят шест до осем часа на нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.