4 естествени подхода за лечение на псориазис

4 естествени подхода за лечение на псориазис

Август е месец на осведоменост за псориазис. Идеята е да се повиши осведомеността за това, автоимунно заболяване, което засяга над 125 милиона души по целия свят.

Псориазисът е хронично възпалително кожно заболяване, свързано с дисфункция на имунната система. С него се развива тежко възпаление и имунната система погрешно започва да атакува тъканите на тялото, считайки ги за чужди.

Симптоми на псориазис

Симптомите включват:

  • червени възпалени участъци, стърчащи над кожата, покрити със сребристобяло покритие;
  • сърбеж;
  • суха кожа, която понякога кърви;
  • подутини или малки вдлъбнатини в ноктите;
  • понякога – болки в ставите.

Псориазисът може да бъде лек, умерен или тежък, в зависимост от зоната на кожата, покрита с псориазисния обрив и степента на дискомфорт, причинен от него.

Форми на псориазис

Псориазисът се отличава с засегнатите от него области на тялото или реакцията на тялото. Например, обратният псориазис може да се развие с увеличаване на теглото и плакатен псориазис. Неговите симптоми са: равномерно червен, болезнен обрив само на местата на кожните гънки, например в подмишниците или слабините.

Има еритродермичен псориазис, болезнена и опасна форма на псориазис, която може да се развие, ако псориазисът с плаки не се лекува. Симптомите на тази форма на псориазис включват зачервяване на по -голямата част от кожата, повишена температура и дори дехидратация. Тази форма на псориазис изисква спешна медицинска помощ.

Има пустулозен псориазис – характеризира се с гнойни мехури (пустули) и зачервена, сърбяща, болезнена кожа. При плакатен псориазис по кожата се образуват червени, възпалени, покрити с плака зони.

Плакатен псориазис е най -често срещаният и представлява около 90% от случаите на псориазис. Уви, това кожно заболяване има силно генетично предразположение. В допълнение, факторите на околната среда често влияят върху тежестта на курса. Например, има връзка между псориазис и чревна дисбиоза, дисбаланс между добри и лоши бактерии в червата.

Псориазисът е свързан с други заболявания като сърдечно -съдови заболявания, псориатичен артрит и дори депресия. Псориазисът е сериозно заболяване, което засяга милиони хора.

Естествени подходи за лечение на псориазис

За съжаление, няма единен универсален подход към лечението на псориазис. Това не означава, че лекарствата не действат – просто е трудно да се намери правилното. Едно проучване показва, че интегративен и холистичен подход може да помогне за лечение на псориазис, като до 51% от пациентите с псориазис се обръщат към допълваща или алтернативна медицина.

Куркумин

Например, проучванията отбелязват, че куркуминът  , основният полифенол в подправката от куркума, може да помогне за лечение на псориазис  . Той е мощен антиоксидант, който потиска активността на свободните радикали и също така е ефективно противовъзпалително средство.

Изследванията показват, че куркуминът намалява активността на свободните радикали при псориазис, намалява възпалението, укрепва защитната бариера на кожата (която обикновено се уврежда при псориазис) и инхибира клетъчната пролиферация (което е един от основните фактори за развитието на псориазис).

Научните статии също така отбелязват, че пероралното приложение на  куркумин,  заедно с употребата на локални стероиди, е било по -ефективно от прилагането само на стероидни лекарства. Куркуминът има редица свойства, които могат да бъдат полезни при псориазис.

Витамин D

Резултатите от изследванията на  витамин D  са много обещаващи. Например, проучванията са установили връзка между нивата на витамин D и тежестта на псориазис. Витамин D не е само витамин. В тялото той действа приблизително като стероиден хормон и изпълнява много важни задачи. Например, той е от съществено значение за здравето на костите, репродуктивната система и имунитета.

Витамин D  помага за укрепване на имунната система, като участва в производството на кателицидини и дефензини – протеини, които помагат за потискане на чужди организми. Той играе важна роля в регулирането на имунната система, като я ограничава в периоди на хиперактивност.

Тъй като псориазисът е автоимунно заболяване, способността на витамин D да регулира и отслабва имунния отговор при псориазис може да бъде много полезна.

Рибена мазнина

Друго естествено средство, което учените са изследвали за псориазис, е рибеното масло. Рибеното масло  под формата на докозахексаенова (DHA) и ейкозапентаенова (EPA) киселини често се получава от студеноводни риби като скумрия, сьомга и риба тон. Рибеното масло има много ползи за здравето. Освен всичко друго, той поддържа сърдечно -съдовата система, ставите и намалява възпалението.

Рибеното масло  е мощно противовъзпалително средство и може да бъде полезно при псориазис. Например, проучванията отбелязват, че рибеното масло може да намали зачервяването, дебелината и лющенето на кожата чрез подобряване на зоната на псориазис и индекса на тежест (PASI). Индексът PASI се използва за оценка на тежестта и степента на псориазис.

Изследванията показват, че диета, богата на рибено масло, може да помогне за облекчаване на псориазис. Въпреки потенциалните ползи от рибеното масло за псориазис, отбелязани в проучвания, публикациите показват също, че той е най -ефективен, когато се използват традиционни терапии и промени в начина на живот.

Управление на теглото

Отслабването може да помогне при псориазис. Проучванията показват, че отслабването може да намали тежестта на псориазиса и свързаните с него кожни лезии. Индексът на телесна маса или ИТМ се използва за оценка на количеството телесна мазнина. За да се изчисли, се използват ръстът и теглото на човек. За някои хора (като щангисти или спортисти) ИТМ може да не е информативен, но като цяло високият ИТМ (по -голям от 35) е свързан с повишен риск от псориазис.

Затлъстяването се диагностицира с ИТМ над 30. Това е рисков фактор за по -тежко възпаление – един от симптомите на псориазис. Проучванията показват, че загубата на тегло подобрява ефективността на традиционните лечения на псориазис и намалява възпалението.

изводи

Тъй като август е обявен за месец на осведоменост за псориазис, важно е да се разбере колко хора страдат от това тежко заболяване. Учените научават повече за ефектите на това хронично заболяване върху организма и подходите за неговото лечение и се надява, че страдащите от псориазис ще могат да получат облекчение от болестта и да се радват на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.