Връзката между диабета и зъбите: Как да поддържаме добро орално здраве

Връзката между диабета и зъбите: Как да поддържаме добро орално здраве

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото ви обработва глюкозата, основният източник на енергия за вашето тяло. Въпреки че диабетът може да причини множество здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и увреждане на нервите, той може също така да има значително въздействие върху вашето орално здраве. В тази публикация ще проучим връзката между диабета и зъбите, а също така и какво можете да направите, за да поддържате добро орално здраве, ако имате диабет.

Повишен риск от заболяване на венците

Хората с диабет са по-склонни към заболяване на венците, състояние, причинено от бактерии в устата, което може да доведе до възпаление и в тежки случаи до загуба на зъби. Високите нива на кръвната захар могат да отслабят имунната система, което затруднява тялото да се бори с инфекции като заболяване на венците.

За да намалите риска от това усложнение, е важно да практикувате добра орална хигиена. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, почиствайте ги с конец всеки ден и посещавайте зъболекаря си за редовни прегледи и почиствания.

Забавено заздравяване

Диабетът понякога играе роля, изразена в това да забави процеса на оздравяване, което затруднява възстановяването на тялото от оралната хирургия или други стоматологични процедури. Ако имате нужда от стоматологична процедура, може да се наложи вашият зъболекар да вземе специални предпазни мерки, за да гарантира, че устата ви заздравява правилно.

Ако имате диабет и се нуждаете от стоматологична помощ, важно е да работите в тясно сътрудничество с вашия зъболекар и да следвате неговите препоръки за последващи стъпки в грижата. Това може да включва прием на антибиотици за предотвратяване на инфекция, избягване на определени храни и спазване на специална диета.

Усещане за сухота в устата

Хората с диабет могат също да изпитат и сухота в устата, състояние, причинено от липса на слюнка. Това може да затрудни дъвченето и преглъщането на храна, което води до множество други орални здравословни проблеми.

За да се преборите със сухотата в устата, е важно да останете хидратирани, като пиете много вода през целия ден. Можете също така да опитате да дъвчете дъвка без захар или да използвате вода за уста, предназначена за тези цели.

Кариес

Хората с диабет могат да бъдат по-склонни към кариес, състояние, причинено от бактерии в устата, което може да доведе и до други орални здравословни проблеми. Високите нива на кръвна захар могат да насърчат растежа на бактерии в устата, което затруднява поддържането на зъбите чисти и здрави.

За да предотвратите кариес, важно е редовно да миете зъбите си с четка и конец, да се храните здравословно и да посещавате зъболекаря си за редовни прегледи и почиствания. Вашият зъболекар може също да препоръча лечение с флуорид или зъбни уплътнители, за да предпазите зъбите.

Млечница

И накрая, хората с диабет може да са по-податливи към “млечница”, това е особена гъбична инфекция, която обикновено засяга устата и гърлото. Млечницата може да причини бели или жълти петна по езика, венците или вътрешността на бузите, както и усещане за парене или сърбеж в устата.

За да предотвратите млечница, е важно да практикувате добра орална хигиена и да контролирате нивата на кръвната захар. Вашият зъболекар може също да предпише противогъбични лекарства, за да помогне за изчистване на инфекцията.

В заключение, диабетът може да има значително въздействие върху вашето орално здраве, увеличавайки риска от заболяване на венците, забавено заздравяване, сухота в устата, кариес и млечница. Ако имате диабет, важно е да работите в тясно сътрудничество с вашия зъболекар, за да разработите персонализиран план за поддържане на добро орално здраве. Като практикувате добра орална хигиена, контролирате нивата на кръвната си захар и следвате препоръките на вашия доктор, можете да намалите риска от орални здравословни проблеми и да поддържате здрава, красива усмивка.

Източник: https://igdental.bg/zaharen-diabet-i-hronichen-parodontit-vrazka-i-vzaimodeystvie.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.