Ползите от хляба за нашето здраве

Ползите от хляба за нашето здраве

Хлябът е много обичана основна храна и с голямо разнообразие от вкусове, съставки и хранителни вещества. Въпреки че е несправедливо обвинен, че допринася за увеличаване на теглото, хлябът все още остава основата на ежедневната ни диета.

Има ли истина в убеждението, че хлябът причинява наддаване на тегло? Каква е точната хранителна стойност на всеки вид хляб? Тази статия ще изследва някои любими вкусове и ще ви помогне да разберете колко е важно да продължите да включвате хляб на семейната трапеза.

Хранителна стойност

Хлябът е отличен източник на сложни въглехидрати, които дават на тялото ни необходимата енергия и играе важна роля за балансиране на нивата на глюкоза в кръвта. Някои видове хляб, като хляб със зърнени храни, имат високо съдържание на фибри, което засилва работата на храносмилателната система. Повечето видове хляб имат растителни протеини с ниска хранителна стойност и много малко мазнини. Те също така съдържат витамини от група В – които допринасят за метаболизма на протеините, както и за заместването на клетките. Витамин Е е ефективен антиоксидант, способен да разтваря съсиреци, образуващи се в кръвта, също и микроелементи, като желязо, калий, калций и селен, които са в полза на нашето здраве по много различни начини: желязото играе важна роля в развитието на клетките и оксигенацията, калият допринася за балансираната работа на клетките, калцият допринася за плътността на костите и за цялостната им твърдост и здраве, докато селенът е мощен антиоксидант.

Хляб и затлъстяването

Често чуваме, че „ от хлябя напълнявам“. Всъщност инкриминирането на хляба по такъв начин е безпочвено. Хлябът допринася за наддаване на тегло САМО когато се консумира в големи количества и когато е част от небалансирана диета. Трябва също да се отбележи, че всички видове хляб обикновено отговарят на едно и също количество калории. Хлябът ще стане малко по-угоен, когато съдържа семена, сусам и сушени плодове.

Правилното количество

При балансирано хранене въглехидратите трябва да са около 50%. Докато въглехидратите не идват само от консумацията на хляб, 2 филийки зърнен хляб всеки ден могат лесно да бъдат включени в ежедневната ни диета. Хората, които консумират голямо количество калории, като спортисти и деца, могат да консумират още повече хляб.

Заключение

По-горе написано важи за хляб и хлебни продукти, произведени от високо качествени суровини, без добавени подобрители и консерванти. Примерен производител на хляб и тестени изделия с високо качество е малка фурна в гр. Пловдив. Тя все още произвежда истински хляб, за който се говори, че носи вкуса на едно време – вкусът на истинкия хляб. Пловдивчани и околности, сигурно, познават хляба на столетниците, а останалите – определено трябва да го опитат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.