Кога лунната диета може да бъде направо опасна?

Кога лунната диета може да бъде направо опасна?

Лунната диета има много привърженици дори сред популярните личности, които я предпочитат за контролиране на  телесното си тегло. Тя също така предизвиква усмивките на много диетолози, които отказват да й се доверят.

Идеята на лунната диета е, че Луната влияе на водата в телата ни по същия начин както влияе на приливите и отливите в океана. Когато Луната е пълна или е в нова фаза, има гравитационно  привличане, което може да повлияе на теглото на водата.

Така наречената „Диета на върколака“ следва два плана: основен лунен диетичен план и разширена версия. Основната версия е да гладувате 24 часа, като пиете вода и сок. Това уж пречиства тялото от токсини и ви помага да загубите до 6 килограма водно тегло.

От dietyc.com решихме да проучим както положителните страни на лунната диета, така и отрицателните, които ще бъдат и тема на тази статия.

Минуси на лунната диета:

  1. Храненето във основа на фазите на Луната не е устойчиво

Според някои експерти храненето въз основа на фазите на Луната не е устойчиво и може да граничи с това да бъде нездравословно. „Ограничаването на храна ще доведе до загуба на тегло, но на каква цена за останалата част от тялото?“ – питат някои диетолози. Според много от тях, лунната диета е просто поредната модна прищявка на известните личности с недоказани ползи за здравето.

  1. Приемането само на вода и сок може рязко да увеличи апетита

Консумирането само на вода, плодови и зеленчукови сокове за 24 часа може да доведе до рязко увеличаване на апетита през следващите дни и качване на килограми. Експертите си го обясняват с ограниченията за твърда храна и натрапчивите мисли за недохранване. Така загубеното от лунната диета има риск да се възстанови и дори надхвърли.

  1. Лунната диета не е подходяща за хората с ниско кръвно налягане и хронични здравословни проблеми

Ниското кръвно налягане може да бъде противопоказно за лунната диета, защото лишаването от твърда храна може да доведе до замайване, умора, изтръпване, хипогликемия, раздразнителност и дори припадъци. Подобни оплаквания могат да се наблюдават и при хора с хронични заболявания. Така наречената „лунна детоксикация“ трябва да бъде извършвана само след консултация със специалист при наличие на заболяване.

  1. Губите килограми от теглото на водата в организма

Загубата на тегло всъщност се дължи на загубата на течности в организма. Когато преминете към обичайния си режим на хранене с твърда храна и сол, ще възстановите обема на течностите.

В подкрепа на лунната диета ще кажем обаче, че няма диетичен план, който да е подходящ за всеки. Ключът в търсене на работеща диета е тя да отговаря на начина ви на живот, да бъде безопасна и реалистична и да можете да се придържате към нея в дългосрочен план. Диетата трябва да бъде колкото се може по-лесна за изпълнение и да не ангажира големи ресурси.

Много диетолози са на мнение и че добрата диета всъщност не е диета, а начин на живот. За да запазите постигнатите резултати се нуждаете от ясна стратегия, добри навици и ново мислене за значението на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

shares